Big Data? Vergeet Small Data niet!

Door: Silke Klein-Koerkamp

Het wordt omschreven als ‘het digitale goud’ of ‘the next big thing,’ en hoewel een eenduidige definitie gek genoeg ontbreekt houdt het menig organisatie – inclusief BECIS – bezig. Ik heb het over Big Data.

Volume, Variety, Velocity

Big Data gaat over het verzamelen, analyseren en consumeren van enorme hoeveelheden data. Maar het is niet alleen die enorme hoeveelheid data waar het om draait. Naast Volume wordt Big Data namelijk gekenmerkt door Variety (het koppelen van diverse soorten data) en Velocity (een hoge verwerkingssnelheid). De toenemende populariteit van Big Data is niet verwonderlijk. De hoeveelheid data die we met z’n allen produceren groeit namelijk explosief en biedt, mits goed geanalyseerd, nieuwe (waardevolle) inzichten voor organisaties.

Gezien de omvang en complexiteit van Big Data is het niet gek dat het met name grote bedrijven en overheden zijn die ervan lijken te (kunnen) profiteren. Een groeiende groep critici wijst er op dat Big Data dan ook niet in het voordeel werkt van de mensen die de data produceren. Bovendien gaat Big Data gepaard met een hoop risico’s.

Heel leuk namelijk, die eindeloze berg gegevens, maar hoe kun je overzien of de data die je gebruikt wel betrouwbaar en waardevol genoeg is?

Hoe groter de omvang, zou je kunnen zeggen, hoe moeilijker het is om dit vast te stellen. In het boek De Big Data Revolutie stellen Viktor Mayer-Schönberger en Kenneth Cukier: ‘Big Datagegevens zijn vaak rommelig, variëren in kwaliteit en bevinden zich verspreid over talloze servers overal ter wereld. We nemen al snel genoegen met algemene tendensen in plaats van dat we een verschijning tot op de centimeter doorgronden.1

Gaat het in de praktijk niet vaak om de details?

En dat is zonde, niet? Want gaat het in de praktijk niet juist vaak om de details, om de specifieke behoeften van individuele klanten, onze eindgebruikers? Volgens Rufus Pollock, van de Open Knowledge Foundation, is de hele hype rondom Big Data dan ook misplaatst: ‘Small, linked data is where the real value lies.’ En hij is niet de enige die hier zo tegenaan kijkt.

Waar Big Data gaat over het vinden van correlaties gaat Small Data over het vinden van causale verbanden.

Small Data staat voor kleine, gedetailleerde hoeveelheden data die – in tegenstelling tot Big Data – makkelijk opgeslagen en verwerkt kunnen worden. Waar Big Data gaat over het vinden van correlaties gaat Small Data over het vinden van causale verbanden. Door de geringe omvang zijn de analyses doorgaans minder complex – je hebt geen data-expert nodig om de data te begrijpen en verbanden te kunnen leggen. Daarbij ligt de data binnen handbereik. Denk bijvoorbeeld aan het aantal clicks op een website, de Tweets die je de wereld in stuurt, maar ook de lokale bustijden of het aantal stappen dat je op een dag zet. Je zou kunnen zeggen dat alles wat in een Excelbestand past Small Data is. Dat maakt het functioneel en accuraat – het koppelen en analyseren van kleine datasets biedt concrete inzichten waarmee organisaties direct aan de slag kunnen.

Dat er voor organisaties mooie kansen liggen op het gebied van Small Data mag duidelijk zijn. Dit neemt niet weg dat we Big Data helemaal moeten vergeten. Big Data geeft immers inzichten die Small Data nooit zou kunnen bieden en vice versa. Het gaat dan ook om de juiste afstemming: wat is je doel als organisatie? Wat wil je precies onderzoeken? Over welke data beschik je eigenlijk al?
Staar je daarbij in ieder geval niet blind op Big Data!

Bronnen: 
Bloem, Jaap, Menno van Doorn, Sander Duivestein, Thomas van Manen, Erik van Ommeren. 2012. Helderheid Creëren met Big Data. Sogeti VerkenningsInstituut Nieuwe Technologie VINT. Groningen: LINE UP.

Morozov, Evgeny. 2013. The Meme Hustler. The Baffler Nr. 22. 2 mei.

Mayer-Schönberger, Kenneth Cukier. 2013. The Big Data Revolutie: Hoe de data-explosie al onze vragen gaat beantwoorden. Amsterdam: MAVEN Publishing.

Soledad. Big Data – The Next Big Thing. Via: http://thetechnocrat.org/big-data-the-next-big-thing/

Tokmetzis, Dimitri. Wat is Big Data? De Correspondent. Via: https://decorrespondent.nl/296/wat-is-big-data/14414312-a609db7d

DataFloq. Small Data vs. Big Data: Back tot he basics. Via: https://datafloq.com/read/small-data-vs-big-data-back-to-the-basic/706